Jelenlegi hely

Számvitel és adózás rendje törvényváltozások

 

Számvitel

 

A kettős könyvvitelt vezető legkisebb gazdasági társaságok, egyéni cégek, egyéb vállalkozók a 2013. üzleti évtől  beszámolási kötelezettségük teljesítésére az egyszerűsített éves beszámoló tovább egyszerűsített formáját, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót is választhatják.

 

Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készíthet a könyvvizsgálatra nem kötelezett vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

 

  • a mérlegfőösszeg a 100 millió forintot,
  • az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt.

 

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót a számviteli törvény szabályai alapján, külön kormányrendeletben rögzített sajátosságok szerint kell majd elkészíteni.

 

 

Házipénztár

2012. december 1-től a 2012. évi CXLVI. törvény 25.§ alapján a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát megszűnik. A Számviteli törvény 14.§(8) viszont érvényben marad, amely arról rendelkezik, hogy a pénzkezelési szabályzatban kell rendelkezni a napi készpénz záró állomány maximális mértékét. Ez felveti a pénzkezelési szabályzatok módosításának szükségességét.

 


 

Az oldalon olvasható információ tekintettel a témakör kiterjedtségére nem érint minden a témakörrel kapcsolatos részletet.

Amennyiben szeretne teljes körű felvilágosítást kapni az Önt érintő témakörrel kapcsolatban kérjük küldje el elérhetőségét, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

 kapcsolat