Jelenlegi hely

Könyvelés Egyéni vállalkozók részére

 

Egyéni vállalkozásokat az egyszeres könyvelés szabályai alapján kell könyvelni. Az egyéni vállalkozók könyvelése pénzforgalmi szemléletben történik; csak azok a tételek kerülnek bele a könyvelésbe, amelyek pénzügyileg kiegyenlítésre kerültek.

Az Egyéni vállalkozó általában a Személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozik, és az ott meghatározottak szerint adózik, vagyis a Személyi jövedelemadó törvény alapján kell a nyereséget kiszámítani, és a költségeket elszámolni.

A Személyi jövedelemadó törvény alap esetben vélelmezi, hogy a vállalkozó a nyereségét ki is veszi a vállalkozásából osztalékként, így nincs meg az a döntési szabadság, hogy szeretne-e osztalékot kivenni (és leadózni) vagy nem, mint a vállalkozások esetében.

Amennyiben az Egyéni vállalkozó a Személyi jövedelemadó törvény alapján adózik, a Számviteli törvény hatálya nem terjed ki a vállalkozásra.

 

Az oldalon olvasható információ tekintettel a témakör kiterjedtségére nem érint minden a témakörrel kapcsolatos részletet.

Amennyiben szeretne teljes körű felvilágosítást kapni az Önt érintő témakörrel kapcsolatban kérjük küldje el elérhetőségét, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

 kapcsolat