Jelenlegi hely

Cégalapításról általában

 

Egyszerűsített cégalapítás

A Cégtörvény mellékletében megadott séma szerint alapítható ebben az eljárásban a cég, ami a cégalapítások nagy többségében elegendő. Aki  a séma alapján alapítja a cégét, annak nincs normál cégalapítás cégeljárási illeték, így kevesebb illetékfizetési kötelezettsége van, és nincs közzétételi költségtérítés sem. A bejegyzés határideje pedig az adószám megállapításától számított akár 1 órát- 2 napot takar. (Az adószám megállapításától számítódik az 1 óra-2 nap; az adószám megállapítása a cégalapítás után két-három naptól egészen tíz-tizenöt napig terjedhet.) 

 

Normál cégeljárás, cégalapítás

A normál cégalapítás, cégeljárás esetén nem a törvény mellékletében található séma alapján alapítják a céget. A cég létesítő, alapító okirata, társasági szerződése, sokkal szabadabban összeállítható. Ezen eljárásban az illeték magasabb, és fizetni kell közzétételi költségtérítést is. A további hátránya ennek a  cégalapításnak a bejegyzési határidő, ami az adószám megállapításától számított tizenöt nap. (Az adószám megállapításától számítódik a tizenöt nap, az adószám megállapítása a cégalapítás után kb. két-három naptól egészen tíz-tizenöt napig terjedhet.

 

Székhely igazolás

Cégalapításkor az ellenjegyző ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző a létrehozandó cég székhelyül szolgáló ingatlan tulajdoni lapját köteles lekérdezni. Ezen látható, hogy ki annak tulajdonosa, haszonélvezője, és milyen terhek, széljegyek vannak rajta. Amennyiben nem a cégalapítókaz ingatlan bejegyzett többségi tulajdonosai, haszonélvezői, azesetben a jogosult ingatlantulajdonostól hozni kell írásbeli  - két tanú általaláírt -hozzájárulást ahhoz, hogy a céget oda bejegyezheti a cégbíróság, a cégjegyzékben feltüntethető az adott ingatlan, mint székhely. Akkor is kell nyilatkozat, ha a cég létrehozói tulajdonosok ugyan, de csak kisebbségi tulajdonosok, mivel a többségi akarat engedhet székhelyet cégnek, ezért annyi plusz tulajdonost be kell vonni, amivel a többségi "igen" biztosítható.

 

Cégbírósági végzés

A Cégbíróság írásbeli végzést már nem küld. Elektronikus formájában érkezik meg a végzés. Ezt a céget alapító kapja meg az ügyvédtől e-mail formájában. A végzés kinyomtatva már nem hiteles csak elektronikus formában. A Cégbíróságtól külön kérhető írásbeli végzés, ezért fizetni kell. A bankok minden esetben e-mailben kérik a cégalapítási bejegyzésről szóló elektronikus végzést.

 

Előtársasági időszak

A cégalapítási okiratok ellenjegyzésétől a cégbejegyzésig terjedő időszak. Az előtársasági időszakban, cégalapítás után a cég  adóköteles, üzletszerű tevékenységet csak az adószám megállapítása után végezhet. Bankszámlát csak  a bejegyzés után nyithat, minden bank megköveteli az elektronikus cégbírósági bejegyző végzést.

 

KOCKERD kérdőív

2012 év elejétől vezették be Magyarországon a KOCKERD kérdőívet, mellyel a céglovagokat, fiktív cégeket próbálták kiszűrni, lehetőleg már közvetlenül a cégalapítás után. A kérdőívet ha valaki nem veszi át, vagy nem küldi vissza időre törlik visszaállíthatatlanul a cég adószámát, ezzel 5 évre megpecsételve a cégvezető, tulajdonos vállalkozói tevékenységét. 

 

Külföldi állampolgár- cégalapítás

Külföldi állampolgár is alapíthat céget akárcsak egy magyar állampolgár. Cégalapításkor lehet ügyvezető igazgató is, nincsenek külföldiekkel szembeni megkötések, 2012. március 1-től azonban ismét kötelező kézbesítési megbízott megadása, minden olyan esetben, ahol nincs okmánnyal igazolt belföldi lakhelye a tagnak, ügyvezetője, illetve az esetlegesen tag cég székhelye külföld. A kézbesítési megbízott belföldi személy, aki átveszi a külföldi illetékességű személynek kézbesített iratokat. Ilyen esetben az általa átvett irat kézbesítettnek tekintendő, abban az esetben is, ha esetlegesen meg sem küldte a külföldi személynek.

 

Az oldalon olvasható információ tekintettel a témakör kiterjedtségére nem érint minden a témakörrel kapcsolatos részletet.

Vállalkozás alapítás előtt célszerű egy könyvelővel konzultálni. Új társaság alapítása, átalakulás vagy tulajdonosváltozás esetén könyvelést és tanácsadást biztosítunk. Amennyiben szeretne teljes körű felvilágosítást kapni az Önt érintő témakörrel kapcsolatban kérjük küldje el elérhetőségét, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

kapcsolat